Avenue Concordia

Historie


Deze foto laat de Avenue Concordia zien vanaf nr. 87 (uiterst links zie je nog net het balkon boven de niet zichtbare deur) en lager. De foto is genomen ongeveer voor de deur van Apotheek Van Senus op de hoek van de Avenue en de Polanenstraat (nr 100). De fotograaf zou A.H.C. van Senus kunnen zijn die daar een fotografie-atelier had op nrs. 98 en 100. De zijstraat rechts is de Slotstraat. (Met dank aan de heer J.Hennink)


Geallieerde bommenwerpers boven de Avenue Concordia, april 1945. In de laatste oorlogsdagen dropten deze vliegtuigen voedselpakketten. Rechts de Gereformeerde kerk van Kralingen (Avenuekerk). Links de Polanenstraat, op de achtergrond de Oostzeedijk.

Kralingen
De mooie Avenue Concordia ligt middenin Kralingen. In de loop van de tijd is de status van Kralingen nogal eens veranderd. Op 28 februari 1895 hield Kralingen op te bestaan als zelfstandige gemeente. In de eeuw daarvoor waren de Kralingenaren zelfstandig geweest en hadden hun eigen zaken geregeld. Op 28 februari 1895, om precies 12 uur ’s middags werd Kralingen een wijk in de grote stad Rotterdam. Er waren voor- en tegenstanders voor deze inlijving bij Rotterdam. Op het moment dat het deel ging uitmaken van de stad Rotterdam was Kralingen al behoorlijk aan het verstedelijken. Met zo’n 22.000 inwoners was het eigenlijk te groot geworden om bestuurd te worden door een gemeentelijk apparaat dat berekend was voor een dorp van een paar duizend inwoners.
Arreslee
De Avenue krijgt vorm
Het is moeilijk voor te stellen dat er twee eeuwen geleden arrensleeën (foto boven) door de toen nog zeer prille Avenue Concordia gleden. Zoals te zien is op de foto was er destijds nog geen sprake van bebouwing noch van bestrating. Het bestraten en bebouwen vond plaats rond 1883 toen de bouwpolitie van Kralingen hiervoor een vergunning afgaf. Het project werd gerealiseerd door de bouwmaatschappij ‘Concordia’, als gevolg waarvan de laan de naam ‘Avenue Concordia’ kreeg.  
Trambaan
Een tramlijn over de Avenue
Tussen 1930 en 1968 liep er een tramlijn over de Avenue Concordia, zoals te zien is op de ansichtkaart (foto boven) uit 1938. Tramlijn 22 had hier zijn begin- en eindpunt totdat op 19 mei 1968 de dienst werd opgeheven.

Historische gebouwen
Op de Avenue Concordia bevinden zich meerdere interessante gebouwen. Een van de oudste gebouwen is de door architect P.G. Winters ontworpen en in 1888 gebouwde gereformeerde kerk van Kralingen aan de westzijde op de hoek van de Annastraat (foto's hieronder: linksonder). Gedurende de Tweede Wereldoorlog is de kerk gebruikt als bijkantoor van de PTT, in verband met het verloren gaan van het kantoor van de PTT aan de Vredehofstraat. In 1981 werd de kerk verkocht aan de Evangelische Broedergemeente Rotterdam. 

Kerk aan de AnnastraatB.J. Carlier

Omstreeks 1900 bevond zich op nr. 97, zoals te zien is op de foto (foto rechtsboven), de deftige banketbakkerij van dhr. J.B. Carlier, genaamd de Pâtisserie Concordia, Salon de Rafraîchissements. De verhuizing naar nr. 57, waar Banketbakkerij Carlier tot op de dag van vandaag gevestigd is, vond plaats in 1903. 

Apotheek toenApotheek nu

Op nr. 100 bevindt zich de Kralingsche Apotheek. Het pand werd gebouwd in 1892 en bewoond door de apotheker de heer A.H.C. van Senus. Het pand was oorspronkelijk kleiner, maar werd vanwege gezinsuitbreiding na 6 jaar vergroot. Ten tijde van de apotheker Van Senus heette de apotheek ‘Apotheek Dr. A.H.C. van Senus’, vervolgens ‘Kralingsche Apotheek’. De huidige eigenaar heeft in de afgelopen jaren het pand op bijzonder fraaie wijze gerenoveerd. (foto's boven, situatie anno 1900 en net voor de renovatie 2010).

Veel informatie en oude foto's op deze website zijn afkomstig uit boeken van mevrouw Geel. De boeken zijn te verkrijgen bij Boekhandel Amesz op de Voorschoterlaan 145.

 

Bronnen:
Toen Kralingen nog zelfstandig was.., M.R. Wielema.
Kralingen in oude ansichten, drs. R.A.D. Renting.
Een wandeling door het Kralingen van Weleer, H.A. Voet en H.J.S. Klaasen.

Groeten uit Kralingen, H.A. Voet.

 

Wist u dat..

...het interieur van de Kralingsche Apotheek, een van de oudste gebouwen van de straat, is verplaatst naar het museum De Moriaan te Gouda.

...er tijdens het opgaan van Kralingen in Rotterdam werd geopperd het bekende spreekwoord ‘zo oud als de weg van (of naar) Kralingen’ te veranderen in ‘zo oud als de weg naar Rotterdam.’

...voor de aanleg van de metro de voorste panden van de Avenue Concordia op het kruispunt met de Oudedijk in 1978 zijn gesloopt en er nieuwbouw voor in de plaats is gekomen.

...er in 1983 een kleine gedichtenbundel is uitgegeven ter gelegenheid van 100 jaar Avenue Concordia. De gedichten zijn geschreven door Kees Plaisier en gaan over onderwerpen als het Postkantoor, de kerk, de bomen in de laan en de statige panden.

...u in het online stadsarchief historische afbeeldingen kan vinden van de Avenue Concordia.

Bron: Toen Kralingen nog zelfstandig was.., M.R. Wielema. / Een wandeling door het Kralingen van Weleer, H.A. Voet en H.J.S. Klaasen.